Un estudi multicèntric amb investigadors del Programa d’Analítica de Dades en Oncologia de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), juntament amb l’Instituto de Investigación Sanitaria Biodonostia, entre altres, han publicat a Nutrients els resultats de la correlació entre la dieta inflamatòria i la dieta antioxidant amb el risc de patir càncer colorectal i càncer de mama. A la investigació hi ha participat la Dra. Mireia Obón-Santacana de l’ICO-IDIBELL,  com a primera autora, i l’han liderat la Dra. Pilar Amiano  investigadora principal a l’IIS Biodonostia, i el Dr. Victor Moreno Moreno cap del PADO.  Part de l’estudi s’ha pogut realitzar gràcies al finançament de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

En aquest nou estudi, els científics han analitzat específicament la població espanyola amb l’Índex Inflamatori Dietètic (DII) i la Capacitat Antioxidant No-Enzimàtica (NEAC), que són dues eines útils i validades per estimar el potencial inflamatori i el potencial antioxidant de la dieta. Per dur a terme l’estudi, s’ha inclòs 1852 casos de càncer colorectal i 1567 casos de càncer de mama, juntament amb 3447 i 1487 casos control, respectivament. L’estudi està basat en dades de 12 províncies espanyoles.

“Tenir una dieta pro-inflamatòria i prooxidant és un factor de risc molt important en càncer de colon. La part positiva és que es tracta d’un factor modificable i que, per tant, es pot canviar”, diu la Dra. Mireia Obón. “Així doncs, per fer una prevenció davant aquests tipus de càncers, és molt important seguir les recomanacions dels organismes oficials i agències internacionals. Hem de modificar els nostres hàbits alimentaris cap a una dieta Mediterrània, rica en fruites i verdures, fruits secs, cereals integrals i olis saludables, com l’oli d’oliva i allunyar-nos d’una alimentació més pro-inflamatòria”, argumenta.

Finalment, el que proposa la Dra. Mireia Obón és “implementar estratègies d’educació nutricional amb l’ajut de professionals de la nutrició i de la salut, per tal de seguir les recomanacions dietètiques i que la població pugui canviar els seus hàbits”.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31234427

No Comment

Comments are closed.