Josipa Bilic Zimmermann té doctorat en biologia molecular i el títol d'Expert Universitari en Gestió de Projectes de La Salle, Universitat Ramón i Llull. Té una àmplia base científica internacional que abasta el càncer, les cèl·lules mare i la biologia del desenvolupament. Les seves principals funcions en el Programa de Prevenció i Control del Càncer consisteixen a proporcionar suport científic i administratiu a l'equip en l'adquisició de fons competitius per a la investigació, gestió de subvencions adquirides, així com l'execució de funcions específiques que poden ser delegades pel Director del Programa.
La recerca del grup Cancer Data Science (CaDS) està dedicada a aprofundir en la comprensió de la complexitat del càncer, tant des d'un punt de vista de les bases de la malaltia com del seu tractament, mitjançant l'anàlisi computacional i la integració de conjunts de dades moleculars a gran escala. Més específicament, actualment estem centrant els esforços en: dotar els actuals tractaments en càncer d'un component més personalitzat mitjançant l'ús de metodologies computacionals; determinar les bases moleculars de la malatia en pacients joves; o determinar la genealogia evolutiva de les cèl•lules tumorals mitjançant anàlisis bioinformàtiques. En el grup CaDS també hem desenvolupat aplicacions bioinformàtiques d'èxit com l'SNPStats, i col•laborem amb múltiples grups de la nostra institució, així com amb altres grups de recerca nacionals i internacionals.
Bioinformàtica, anàlisi de dades de microarrays, data mining, machine learning, pattern discovery, biomarcadors i susceptibilitat
Bioinformàtica, biologia de sistemes, data mining
Gemma Ibáñez-Sanz és una metge llicenciada a la Universitat de Barcelona i que posteriorment es va especialitzar en Aparell Digestiu via MIR a l’Hospital Universitari de Bellvitge. Durant la seva formació va participar en la realització d’estudis multicèntrics (malaltia celíaca, hemorràgia digestiva) i altres estudis de l’hospital.
Des de 2015 està realitzant varis projectes d’investigació a la Unitat de Biomarcadors i Susceptibilitat de l’Institut Català d’Oncologia per això aconseguir realitzar la tesi doctoral. L’objectiu dels projectes d’investigació dels quals forma part (COLSCREEN,GENRISK, entre d’altres, etc.) volen intentar detectar nous biomarcadors o estratègies per millorar la detecció precoç del càncer de colorectal. Actualment també treballa com facultatiu especialista a l’Hospital Universitari de Bellvitge on realitza la seva pràctica assistencial i està iniciant investigació en la síndrome de budell irritable.
Biologia, bioinformàtica, biologia de sistemes, integració d’informació biològica, anàlisi de dades de microarrays, biomarcadors i susceptibilitat
Robert Carreras-Torres és investigador a l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) a Barcelona des 2018, quan va rebre una beca individual MSCA. Va completar el seu doctorat en Genètica Humana a 2014 en el Departament de Biologia Animal - Antropologia de la Universitat de Barcelona. En 2014-2018, es va formar com a membre postdoctoral a la Unitat de Genètica de l'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer (IARC) de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Lió.
Els interessos professionals de Robert inclouen la integració de capes multiomicas (fenoma, genoma, transcriptoma, metagenoma) per a una millor comprensió dels trets complexos i malalties i la seva interacció amb el microbioma. A més, la identificació de relacions causals mitjançant la nova aleatorització mendeliana o enfocaments estadístics similars per a una millor avaluació de la predicció del risc a nivell individual i de la població.
Actualment treballa com bioestadística en epidemiologia genètica. El seu principal interès és identificar les causes genètiques del càncer colorectal. Amb aquesta finalitat, el seu treball se centra en l'anàlisi de diferents dades, inclosos els estudis d'interacció gen-ambient, variació en el nombre de còpies (CNV) i mosaïcisme genètics, entre d'altres.
Estadístic amb un màster en Bioinformàtica i Bioestadística de la UOC. Ha treballat en el sector d’empreses tecnològiques aplicant algoritmes d’optimització i sèries temporals així com en la creació de documents dinàmics.
Virginia Díez està iniciant la seva formació predoctoral al grup amb l'interès d'identificar nous biomarcadors en càncer colorectal mitjançant l'anàlisi de dades de seqüenciació d'alt rendiment (com RNA-Seq) i la seva integració amb altres dades òmics i epidemiològics.
Joan Mas Lloret és estudiant de doctorat al grup de microbioma de la Unitat de Biomarcadors i Susceptibilitat. La seua recerca se centra en la caracterització de la microbiota intestinal i el seu impacte en el desenvolupament de càncer colorectal, amb l'objectiu de trobar biomarcadors que puguen facilitar la detecció precoç de la malaltia.
Administrador de sistemas, helpdesk, desenvolupament web, bioinformàtic.
Epidemiologia del càncer, estudis multicas-control. Investigació farmacològica, assajos clínics i farmacovigilància
Prevenció del càncer, salut pública, epidemiologia
Gestió de documentació sanitària en prevenció del cáncer de mama i colorectal. Suport a la Unitat de Biomarcadors i Susceptibilitat.